İlişki Terapisi

İlişki terapisi nedir?

İlişki terapisi özellikle romantik ilişkilerde, çiftlerin yaşadıkları sorunların çözümü için kullanılan bir terapi şeklidir. İlişki terapisi hizmetinden yararlanmak için evli olma şartı bulunmamaktadır. Romantik bir ilişki içinde olan ve sorun yaşayan her çift ilişki terapisti ile görüşüp, ilişki terapisi hizmetinden yararlanabilmektedir.

İnsan sosyal bir varlıktır. Sosyal bir varlık olmak demek, doğamız gereği başkaları ile iletişim kurmamız ve bir ilişki geliştirmemiz anlamına gelmektedir. Tüm yaşamımız boyunca sürekli olarak başkaları ile ilişkiler kurar ve bu ilişkilerden bazılarını sonlandırırız.

Farklı kişiliklere ve farklı çevresel koşullara sahip olan insanoğlunun kurduğu ilişkiler de bu farklılıklardan dolayı çeşitli sorunları beraberinde getirebilmektedir.

Ama neyse ki insanoğlunun binlerce yıllık ilişki kurma pratiği birçok zorluğun aşılmasında oldukça yardımcı olmaktadır. Öyle ki çoğu zaman iki farklı kişiliğin bir araya gelerek oluşturduğu ilişki farklı bir bütünlük sergileyebilmektedir. Yani iki farklı kişilik ortak bir potada eriyerek üçüncü bir kişilik ortaya çıkarabilmektedir.

Psikoterapi yöntemi olarak ilişki terapisi

Bireylerin sorun yaşamaya başladığı zaman başvurdukları psikolojik destek sürecine ilişki terapisi ismi verilmektedir. Bu yazıda ilişki terapisi çoğunlukla romantik ilişkiler bazında ele alınmaktadır. Romantik ilişkiler çok geniş bir yelpazeye sahiptir.

Arkadaşlık, flört, sevgililik, sözlülük, nişanlılık, evlilik ve hatta boşanma.

Evet boşanma da ilişki terapistinin çalışma alanlarından bir tanesidir. Çünkü boşanma süreci ile birlikte birey partnerinden fiziksel olarak ayrılsa bile zihinsel ve duygusal olarak ayrılamadığı gibi, çocuk sahibi olmaları halinde aralarındaki ilişki çatışmalı bile olsa bir şekilde devam etmektedir. Hatta çoğu zaman çocuk ve aileler üzerinden eski eşler arasındaki ilişki dolaylı olarak sürmektedir.

Her ilişkide sorunlar yaşanır

Kurduğumuz ilişkilerde farklı nedenlerle sorunlar yaşarız. Bunu hemen hemen ilişki kuran her birey yaşar. Ayrıca hepimizin karşılaştığımız sorunlarla nasıl baş edeceğimize dair bir mücadele sandığımız vardır. Çocukluk yıllarımızdan beri bu sandığa “bir sorunla karşılaştığımızda ne yapmalıyız?” sorusuna ilişkin çözüm önerileri saklarız. Gerektiği zaman o sandıktan ihtiyacımız olan baş etme stratejimizi belirler ve ona göre çözüm üreteceğini düşündüğümüz bir davranışı ortaya çıkarırız. Çoğu zaman bu şekilde sorunlarımızın üstesinden de gelebiliriz.

Ama bazen sandığımızdaki strateji ve çözüm davranışları yetersiz kalır. Ne yaparsak yapalım işin içinden çıkamayız. Hatta bazen çözüm olur diye ortaya koyduğumuz davranışımız sorunun ta kendisi oluverir. İşte bu durumlarda ilişki terapisti dediğimiz uzman imdadımıza yetişmektedir. Özellikle son 10-15 yıldır ilişki terapisi ülkemizde gelişmekte ve yaygınlaşmakta olan bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır.

İlişki terapisti kimdir?

İlişki terapisti, genel olarak bakıldığında Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, lisans programları üzerine aile ve evlilik terapisi, aile ve evlilik danışmanlığı alanlarında yüksek lisans yapmış veya yetkili kişi veya kuruluşlarca bu alanda eğitimden geçirilmiş kişilerdir. Alanımızda ilişki terapisti, ilişki danışmanı, aile ve evlilik danışmanı, aile ve evlilik terapisti gibi unvanların kullanıldığı görülmektedir. İlişki terapisti genellikle ilişkiler konusunda hizmet sunmakta, çiftler ve ailelere odaklanmaktadır.

İlişki terapisi hizmetinden yararlanmak istiyorsanız öncelikle size psikolojik destek sunacak olan ilişki terapisti bulmakla işe başlamalısınız. Bunun için etrafınızda böyle bir sürece girip yarar gören tanıdığınız bireyler varsa onların tavsiye ettikleri kişilerle irtibat kurabilirsiniz.

Veya internette google veya yandex arama motorları üzerinden “ilişki terapisti” anahtar kelimesini kullanarak arama yapabilirsiniz. Google’da arama yaptığınızda karşınıza onlarca ilişki terapistinin web sitesi çıkacaktır.

Bu durumda yapmanız gereken şey; tek tek tüm siteleri inceleyerek uzmanların öz geçmişlerini incelemeniz ve onlarla telefon aracılığı ile veya yüz yüze ön görüşme gerçekleştirmenizdir.

Özellikle yüksek lisans veya doktora çalışması ilişkiler, evlilik ve çiftler üzerine olan uzmanların sundukları hizmetleri inceleyebilir ve onlarla ön görüşme yapmak üzere iletişim bilgilerini sitelerinden alabilirsiniz.

Çift terapisi nedir?

İlişki terapisi, evlilik terapisi veya çift terapisi olarak da isimlendirilmektedir. İlişki terapisi, aile ve evlilik danışmanlığı/terapisi alanında eğitim alan uzmanlar tarafından sunulan bir terapi yöntemidir. İlişki terapisinde amaç ilişkilerinde sorun yaşayan çiftlerin ilişkilerini başlangıçtaki haline döndürmektedir. Eğer ilişkinin başlangıcında da sorunlar varsa, sorunların kaynağını bularak huzurlu ve mutlu bir ilişkinin onlar için nasıl sağlanacağının yollarını keşfetmektir.

İlişki terapisti ne yapar?

İlişki terapisti, bir ruh sağlığı uzmanı olarak, ilişkilerinde sorun yaşayan çiftlere yardımcı olur. İlişki terapisti, online terapi ya da yüz yüze terapi yöntemiyle destek sunabilmektedir. İlişki terapisi sürecinde uzmanın takip ettiği terapi kuramına göre amaçlar ve süreç değişebilmektedir.

İlişki terapisi kaç seans sürer?

İlişki terapisi kısa süreli ve uzun süreli terapi olarak ikiye ayırılabilir. Kısa süreli ilişki terapisi karmaşık ve kronik olmayan ilişki sorunlarında etkilidir. Ortalama 10-20 seans sürmektedir. Uzun süreli ilişki terapisi kronik ilişki problemlerinde etkilidir. 20 seanstan daha fazla sürebilmektedir.

İlişki terapisi kaç dakika sürer?

İlişki terapisinde bireysel görüşmeler 50 dakika sürmektedir. Çift görüşmeleri ise 70 dakikadır. Tabii ki bu süreler de standart olmayıp, psikolojik destek aldığınız uzmanın terapi stiline ve takip ettiği terapi kuramına göre farklılık gösterebilmektedir. Bu anlamda bakıldığında bazen görüşmelerin 40 dakika sürdüğü ya da 70 dakikadan daha fazla sürdüğü görülebilmektedir. Bu durumda ücretlendirme de ona göre yapılmaktadır.

İlişki terapisi işe yarıyor mu?

İlişki terapisti, ilişki sorunlarını bilimsel yöntemler kullanarak çözmektedir. İlişki terapisi sürecinde kullanılan yöntemler onlarca yıldır denenen ve etkisi kanıtlanmış yöntemlerdir. İlişki terapisi, ilişki problemlerinin çözümünde etkilidir.

Şema terapi yöntemini kullanan ilişki terapisti

Yapacağınız ön görüşmede ilişki terapistinin hangi psikoterapi ekolünü takip ettiği, görüşme ücreti, görüşmelerin ortalama olarak en az kaç seanstan oluştuğu, online destek sunup sunmadığı gibi soruları yönlendirebilirsiniz. Alacağınız cevaplara göre kararınızı şekillendirebilirsiniz.

Şema terapi yöntemini kullanan bir ilişki terapisti arıyorsanız, bulduğunuz ilişki terapistinin bu alanda eğitimi olup olmadığını öğrenmenizde yarar bulunmaktadır.

Şema terapi odaklı ilişki terapisinde seans yapısı

Young Şema Ölçeği bireylerin ilişkilerinde uyum bozucu etki yapan şemalarını bulmaya yarayan bir ölçektir. Bir nevi kişiliğinizin uyum bozan yanlarının tespiti diyebiliriz. Ayrıca Dr. Burak Salimoğlu tarafından geliştirilen Şema Kimyası Ölçeği de eşlerin birbirlerini seçmelerinde şema kimyasının rolü olup olmadığının tespit edilmesinde kullanılmaktadır.

Şema terapinin çift ilişkilerinde karşılaşılan sorunlarla ilgili oldukça etkili yöntemler sunduğunu belirtmekte yarar var. Şema terapi odaklı ilişki terapisi, ilişki sorunlarına yönelik pratik çözümler üreten, çiftlerin kişilik yapılarındaki uyumsuz yanları belirleyerek, bu yanların törpülenmesine yardımcı olan bir yapıya sahip. Ayrıca şema odaklı ilişki terapisinde sadece çift görüşmeleri değil, bireysel görüşmeler de yapılmakta. Kısacası şema terapi eşler arası ilişki sorunlarında oldukça etkili bir yöntemdir.

İlişki terapisi sürecine çift olarak mı katılmak gerekiyor?

Farklı psikoterapi ekolleri bu konuda farklı yaklaşımlar ortaya koyabilmektedir. Şema terapi yönelimli bir ilişki terapisinde çift olarak katılma zorunluluğu bulunmamaktadır. İlişki terapisi eşiniz veya partneriniz katılmadan da yürütülebilmektedir. Ayrıca sürecin ilerleyen zamanlarında eşinizin katılma imkânı bulunmaktadır.

Burada vurgulanması gereken husus, ilişki terapisi sürecine katılmak istemeyen eşin zorla bu sürece dahil edilmeye çalışılmasıdır. Kişilerin gönüllü olarak katılmadıkları bir ilişki terapisi sürecinden yarar elde etmek mümkün değildir.

Online ilişki terapisti sorunları çözebilir mi?

Online görüşmeler gündelik yaşamda kullandığımız skype, zoom, whatsapp, google meet gibi programlar üzerinden yürütülmektedir. Bunun için vaktinizin müsait olması ve internetinizin olması yeterlidir. Ve tabi rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortamda olmanız gerekmektedir. Dikkatinizi dağıtacak bir ortamda görüşme atmosferine girmeniz ve odaklanmanız oldukça zor olacaktır.

Online ilişki terapisti sunduğu hizmetle ilişki sorunlarının çözümünde etkili olabilmektedir. Online ilişki terapistleri ile özellikle yurt dışında oldukça sık karşılaşılmaktadır. Yaşadığımız pandemi süreci de online ilişki terapisi hizmetinin gelişmesine katkı sağlamıştır. Online ilişki terapisi hizmeti bazı kişiler için oldukça da pratiktir.

Örneğin bulunduğunuz şehirde destek alabileceğiniz bir ilişki terapisti yoksa, farklı meşguliyetleriniz nedeniyle günlük yol dahil en az 2-3 saatinizi ayıramayacak durumdaysanız, yurtdışında yaşıyor ve Türkiye’de yaşayan bir uzmandan destek almak istiyorsanız online ilişki terapisi tam size göre bir yöntem diyebilirim.

İlişki terapistine gitmeden önce neler yapmalıyım?

  1. Sorununuzla ilgili ön görüşme yapın.
  2. Ölçekleri doldurun
  3. www.iliskiterapisti.com sitesindeki yazıları inceleyin

Blog sayfasından, yaşadığınız sorunu tarif eden yazıları okuyun. Yazılarda size uygun olan yönler tespit ederseniz bunu bir kenara not edin.

Kimler ilişki terapisti ile görüşmelidir?

Aşağıdaki cümleler kendisine tanıdık gelen, bu veya buna benzer cümleler bende var diyenler ilişki terapistinden randevu almalıdır:

  • Kendimi karşı cinse ifade etmekte zorlanıyorum,
  • Kız/erkek arkadaş bulmakta zorlanıyorum,
  • Bulduğum kişi çoğu zaman doğru kişi olmuyor,
  • Kendime sevgili olarak seçtiğim kişiler sürekli aynı çıkıyor ve ilişkilerimin hepsi kötü sonla bitiyor,
  • Kimseyle duygusal olarak fazla yakınlaşamıyorum, çünkü her an ilişkim sona erecekmiş gibi hissediyorum,
  • Yeni evliyiz ama eşim evlendikten sonra değişti,
  • Yeni evliyiz ama boşanma noktasına geldik,
  • Eşimle sürekli çatışma içindeyiz sürekli aynı konuları tartışıyoruz,
  • Eşimin ailesi hayatıma çok fazla müdahil oluyor artık patlama noktasına geldim,
  • Çocuğumuza kimin bakacağına karar veremiyoruz, ben eşimin ailesinin bakmasını istemiyorum,
  • Ayrıldık ama tekrar bir araya gelmek istiyoruz, fakat bu sefer yürütebilir miyiz öğrenmek istiyoruz,
  • Eşim beni aldattı ne yapacağımı bilmiyorum,
  • Eşimi aldattım, ilişkimi nasıl eski durumuna döndürebilirim,
  • Eşimin bana yalan söylediğine, beni aldattığına inanan bir yanım var, sürekli tartışıyoruz,
  • Eşimle cinsel ilişkimiz nerdeyse kalmadı…

Yukarıdaki sorun cümlelerini artırmak mümkün. Ama ilişki terapistinin hangi alanlarda çalıştığının net bir şekilde anlaşılması açısından yeterli olduğunu düşünüyorum.

Yorum yapın