Sevgilimle çok sık kavga ediyoruz cümlesi size de tanıdık geliyor mu?

Sevgilimle Çok Sık Kavga Ediyoruz

yazar:

kategori:

Sevgilimle çok sık kavga ediyoruz cümlesi size de tanıdık geliyor mu? Muhabbetle geçirmek istediğiniz anlarınız, fındık kabuğunu doldurmayacak ve nerden çıktığını anlamadığınız sebepler yüzünden tartışmalar ve kavgalarla mı bitiyor? Bu tartışmalarınız genelde kısa ya da uzun süreli küskünlükler ve ayrılıklarla mı sonuçlanıyor?

Yukarıdaki durum eğer ilişki durumunuzu tarif ediyorsa, ilişkinizle ilgili psikolojik yardım almak sizin için bir çözüm yolu olabilir. Birçok ilişki çatışma ve nerden çıktığı belli olmayan (!) kavgalarla ağır yaralar alabilmekte ve çiftlerin ilişkilerinden duydukları tatmin düzeyi düşmektedir. Bu durum bazen yılların yıpratıcı etkisiyle; bazense eşlerin sahip olduğu kişilik yapıları sebebiyle olmaktadır. Yılların yıpratıcı etkisiyle meydana gelen uyumsuzluk ve çatışmalar ilişkide oluşturulacak küçük yaşamsal farklılıklarla düzeltilebilmektedir. Ancak asıl yıkıcı etki eşlerin sahip oldukları birbirleri için yıkıcı, uyumsuz kişilik yapıları sebebiyle ortaya çıkmaktadır.

Şema terapi diliyle söyleyecek olursak, uyum bozucu kalıplar (şemalar) denilen bu yapılar ilişkileri olumsuz yönde etkilemekte sevgilimle çok sık kavga ediyoruz sözlerine neden olmakta ve ayrılmalara, boşanmalara sebep olabilmektedir veya devam etme kararında olan çiftler için ilişkileri bir kabus haline gelebilmektedir. İlişkinin başında kişilerin kendi kendilerine tespit etmelerinin zor olduğu bu yapılar, şema terapi modeli sayesinde belirli görüşme teknikleri ve ölçeklerle tespit edilebilmekte ve başvuran çiftlerde (veya ilişki terapisine başvuran eş için) bu konuda farkındalık oluşturulabilmektedir.

Birçok benzer ilişkiyi çekilmez hale getiren bu kalıplar kişiler tarafından fark edilip etiketlendiğinde, uyum bozucu şemaların kişiler ve ilişkileri üzerindeki yıkıcı etkileri azalmaktadır. Şema terapi modeli ekseninde yürütülen bir “ilişki psikoterapisi” bu faydayı elde etme anlamında oldukça pratiktir. Uzun seanslar boyunca uğraşmak zorunda kalmadan kişiler uyum bozucu şemalarını etiketleyebilmekte ve yaşamındaki olumsuz etkileri hakkında bilgi ve farkındalık sahibi olabilmektedirler. Ancak uzun dönemli ve kronik bazı sorunların eşlik ettiği durumlarda kısa süreli terapilerin tam anlamıyla yeterli olmayacağı da söylenmelidir.

Şema terapi yönelimli bir çift psikoterapisinden kimler yararlanabilir?

  • Son zamanlarda çok sık kavga eden çiftler
  • Kavgalarının konuları ya çok önemsiz ya da hep aynı konularda olan çiftler
  • Birbirleri için uyumsuz olduklarını düşünen ve fakat ilginç bir şekilde eşinde onu çeken bir yan olduğunu hisseden çiftler
  • Çevrenin “bu ilişki yürümez” uyarılarına rağmen ısrarla o ilişkiye başlamış ve ilişkiyi yürütemez hale gelmiş çiftler
  • Sürekli kendisiyle, aslında uyumsuz olan benzer özelliklere sahip eşleri seçen kişiler
  • Birgün eninde sonunda muhakkak terkedileceği ya da yalnız kalacağına inanan çiftler
  • Evliliğinin birçok safhasında boşanmayı düşünmüş veya hala düşünen çiftler

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir