Kendini güçlü hissetmek mümkün mü?

Kendini Güçlü Hissetmek

yazar:

kategori:

Kendini güçlü hissetmek mümkün mü? Başıma her an aşağıdakilerden biri gelebilir:

  • Korkunç bir kaza
  • Amansız bir hastalık
  • Korkunç bir doğal afet
  • Tüm mal varlığımı kaybetme durumu
  • Tüm kontrolümü yitirip delirme

Soru: Her an insanın başına bu tür şeyler gelebilir mi?

  • Gerçekçi olmak gerekirse, evet gelebilir. Kimse geleceği bilemez. Ancak yukarıdaki kadar ağır durumlarla her gün karşılaşılmaz.

Soru: İnsan sürekli bir felaketle karşılaşabilir mi?

  • Hayır karşılaşamaz.

Soru: Nerden biliyorsun?

  • Çünkü her zorluktan sonra bir kolaylık vardır. Zorluklar sürekli olarak birbirini takip etmez. Dünyanın şimdiye kadarki gidişatına baktığımızda bunu rahatlıkla görebiliriz.

Soru: Her insanın başına muhakkak bir felaket gelir mi?

  • Gelebilme ihtimali vardır. Her insan karşılaştığı problemle ilgili bir şeyler yapabilme seçeneğine de sahiptir. Belki gücünün çok üstünde felaketlerle karşılaşabilir ama bu felaketlerin etkilerini ortadan kaldırma kabiliyeti onun gücünün sınırları içerisindedir. Batılı, doğulu, kuzeyli, güneyli bütün toplumlar kendilerine göre bir takım zorluklarla karşılaşırlar ve bu zorluklara göre herkes kendi seçenekleri dâhilinde çözüm yollarına sahiptir.

Soru: İnsanın zorluklarla baş edebilme kabiliyeti neye benzetilebilir?

Mesela balıkları düşün. Onlar denizlerde ve okyanuslarda yaşar. Soğuk denizlerde yaşayan balıklar da vardır. Denizlerde ve okyanuslarda yaşayan balıklar farklı farklıdır. Nehirde yaşayan balıklar da vardır. Hem denizde hem de karada yaşayan balık olmayan canlılar da vardır. Yani deniz canlıları türlerine uygun bir deniz ortamında yaşarlar. Tuzlu su balığı tatlı suya, tatlı su balığı tuzlu suya; soğuk deniz canlısı ılıman denizlere göç etmez. Eğer yaşadığı ortamın tam tersi bir ortama göç etme içgüdüsü varsa bu canlının ona göre de bir uyum sağlama kabiliyeti vardır. Hem karada hem de suda yaşayabilen hayvanlar o kabiliyette yaratılmıştır.

İnsan da böyledir. İçine düştüğü dünyanın zorlukları ile baş edebilme potansiyeline sahiptir. İnsanın balıklardan tek farkı uyum ve baş etme süreçlerini öğrenmesi gerekir. Veya karşılaştığı zorluklarla baş edebileceğine ilişkin bir inancının olması yeterlidir. Bu inanç sayesinde daha önce hiç karşılaşmadığı bir felaket anında bile çıkış yolları bulabilir.

Bütün zorlukların, felaketlerin kendi başına geldiğine/geleceğine inanan bir insanın, milyarlarca insandan sadece bir tanesi olduğu, benzer felaketlere milyarlarca insanın maruz kaldığı/kalabileceği ve yine bu milyarlarca insanın bir şekilde bu felaketle daha önce baş ettikleri ve gelecekte de baş edebileceklerine inanması gerekir. Yaşam sadece onun başına felaket getirecek kadar onun etrafında dönmemektedir. O kötülüklerin merkezi değildir. (Bakınız: Dayanıksızlık Şeması Nedir?)

Kendini güçlü hissetmek:

Sonuç olarak diyebiliriz ki, hayatta büyük zorluklarla karşılaşabiliriz. Bu zorluklar:

  • Bizim kaldırabileceğimiz zorluklardır.
  • Her zorluktan sonra bir kolaylık vardır. Yani insan her zor duruma ilişkin bir çıkış yolu bulabilir.
  • Bir takım zorluklarla karşılaşmak yaşama karşı mukavemetimizi arttırır.
  • Felaketlere odaklanmak hayatımızı daha kaliteli yapmaz. Aksine neşe ve mutluluğumuzdan çalar.
  • Felaketle karşılaşabilirim diye kaçındığımız bazı durumlar bizim hayali halüsinasyonumuz olabilir. İçine daldığımızda gerçek olmadığını anlarız.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir